احداث
هدف از ساخت آزادراه پل زال- اندیمشک
هدف از ساخت آزادراه پل زال- اندیمشک تکمیل بخشی از کریدور آزادراه شمال- جنوب کشور و کاهش سوانح جاده ای در این حد فاصل با اهداف کاهش قابل ملاحظه تلفات خسارات مربوط به حوادث جاده ای محور قدیم که پر حادثه ترین محور استان خوزستان است، حذف گردنه ها و قوس های خطرناک، کاهش زمان سفر، مصرف سوخت کمتر و آلودگی های ناشی از آن و استهلاک وسایل نقلیه، افزایش ظرفیت حمل و نقل جاده ای محور تهران- بندر امام خمینی می باشد.
موقعیت مسیر
آزادراه پل زال- اندیمشک بخشی از آزادراه سراسری تهران- اراک-خرم آباد- اندیمشک- اهواز- بندر امام می باشد که امتداد کلی آن شمالی- جنوبی است. این آزادراه در شمال استان خوزستان قرار داشته و از انتهای آزادراه خرم آباد- پل زال در حوالی 2/5 کیلومتری غرب روستای پل زال آغاز می گردد. آزادراه مذکور پس از عبور از رودخانه زال در ابتدای مسیر، مسافتی حدود 35 کیلومتر را طی نموده و به حدود 3 کیلومتری شمال روستای بالارود می رسد، در ادامه مسیر آزادراه به سمت غرب منحرف شده و در غرب روستای بالارود ادامه می یابد و در کیلومتر حدود 45 به کمربندی بزرگ اندیمشک- دزفول می پیوندد.
شرایط طبیعی منطقه
مسیر آزادراه پل زال- اندیمشک از کیلومتر 000+00 الی 000+6 در دشتی پست و کم ارتفاع می گذرد و از کیلومتر 000+6 مسیر در محدوده کوهستانی قرار گرفته و از کیلومتر 35 تا حوالی کیلومتر 40 از مناطق تپه ماهور و کوهستانی عبور می نماید و سپس مسیر مذکور با عبور از دشتی مسطح و هموار به آزادراه اندیمشک- اهواز متصل می گردد.
شرایط اقلیمی
دمای هوای این منطقه در گرمترین روزهای تابستان به 51/5 درجه سانتیگراد بالای صفر و در سردترین روزهای زمستان به 1/5 درجه سانتیگراد زیر صفر می رسد. در آمار هواشناسی، بیشترین و کمترین تعداد روزهای یخبندان سالیانه به ترتیب 2 و صفر می باشد. بر اساس آنچه در ایستگاههای باران سنجی منطقه ثبت شده است، بیشترین و کمترین مقدار سالیانه منطقه، به ترتیب 507 و 130 میلیمتر است.
تاثیر در شبکه حمل و نقل:
- کوتاه ترین مسیر زمینی بین خلیج فارس و دریای خزر (کریدور شمال- جنوب)
- کوتاه ترین مسیر زمینی بندر امام و کشورهای سواحل غربی و شرقی دریای خزر
- کوتاه ترین مسیر زمینی بندر امام و کشور ترکیه
تاثیرات اقتصادی پروژه:
استان خوزستان از استانهای ویژه کشور محسوب می گردد که دارای شاخص هایی به شرح ذیل می باشد:
- واقع شدن در منطقه نفت خیز جنوب غربی کشور
- بهره بندی از بنادر مهم و پر ظرفیت مانند بندر امام خمینی
- منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی مجتمع های عظیم پتروشیمی در بندر ماهشهر
- واحدهای بزرگ کشت و صنعت کارون و …
- عظیم ترین ذخایر طبیعی نفت کشور
- بزرگترین حجم آبهای سطحی کشور در رودخانه های بزرگ کارون، کرخه، دز و جراحی.